Honor Award

Beyond Pictorial: Revising Philip Johnson's Monumental Beck House

Reed Hilderbrand, Watertown, MA

Project Statement

Philip Johnson's monumental 1964 Beck House was conceived as a theatrical viewing platform for the surrounding landscape—a motive pursued more simply and elegantly in Johnson's own Glass House fifteen years earlier. The Beck House renovation, completed in 2009, critically revises this modernist paradigm. By deftly altering Johnson's conceptual break-line between building and landscape, the project demonstrates landscape architecture's capacity to integrate the conservation of the material legacy of a project with direct engagement of the visual, spatial, ecological, and domestic characteristics of the site.

Project Narrative

Conservation Ethic

A triumph. The landscape architect created a much better perspective of the forest and the architecture. There is an abstract concept within this design that makes it art and helps counter the scale of the house. Love the bridge. It incorporates just the right amount of preservation with new design. This is a great example of taking what was there and working with it rather than coming in with a whole new concept.
—2011 Professional Awards Jury

A family with deep commitments to arts patronage in Dallas rescued the Beck House from destruction in an overinflated real estate market, purchasing it from the original owner in 2002. Over the course of seven years, the client and design team demonstrated a careful balance of restoration and intervention, landscape recovery, and curatorial distinction. The house needed complete renewal. The landscape was seriously degraded, with abundant indicators of poor ecological health—more than half the site barely penetrable and clogged with invasive plants; declining populations of pecans and cedar elms; eroded and depleted soils; unstable creek banks and floodplain; and unfavorable habitat characteristics with few if any beneficial constituents. The clients demonstrated unquestionable commitment to respecting the project's heritage and placed great focus on the curatorial aspects of the house and their extensive collections; but they were equally motivated by the need to reconcile these characteristics with their desire to create a family-oriented home, a comfortably domestic landscape, and a lasting stewardship ethic for the property.

Restoring Ecological Health

Over seven years, the goal of improving canopy and soils health has driven numerous management and design decisions. Twenty-three original mature orchard pecans (plus five replacement trees) have been returned to long-term vitality through extensive rehabilitation of root zones and canopies. Nearly one hundred cedar elms have undergone similar treatment. To facilitate the preservation of these trees, whose root flares existed at hugely varied base elevations, concrete risers of three- to six-inch elevations were inserted—over 4,000 linear feet of them—with pile foundations that minimized interference with soil/root masses. Bioengineered creek bank restoration succeeded in stabilizing formerly eroded slopes to resist regular flash flood damage. The swimming pool program was relocated above the 100-year floodplain. Lawns, which provide occasional public access for the sculpture collections, have been transitioned to a combination of warm- and cool-season grasses with reduced water demand. The small existing prairie was restored at a larger scale with low-demand Buffalograss. Site maintenance today is 100% organic.


While the architecture is singular and strong, this site is home to a family of four. Drives, terraces, and an extensive recreation program were designed to achieve a domestic character. Design tactics included the provision of a reflective water feature at the everyday family entrance; introduction of seasonal horticultural interest—bosques, hedges, shrub masses, and ground covers—along edges and in family areas; and the planting of significant new Shumard oaks and live oaks to domesticate the scale of the house (and eventually shade it).

Building on the aim of domestic character, the project alters the architect's original promenade architecturale. Johnson's grass plinth distanced the house from the creek and beyond. Johnson provided only one indirect path of connection to the creek; the overall stance was remote and pictorial. In the renovation project, four-foot retaining walls were reduced in height; sections of the plinth were broken for access; and a broad lawn stair was introduced that facilitates direct movement and visual connection toward Bachman Creek and the balance of the property. The geometry of terracing and articulation of the groundplane were aligned with the orientation of the creek, bringing the two sides of the property into strong visual and spatial connection.


The project carries significance for Dallas and beyond with respect to mid-century modernist residential heritage. Due to inflated land values and a dramatically degraded condition, the house was headed for demolition. The new owners rescued the property and committed enormous capital to its recuperation. The approach taken here brings critical and respectful measures to the preservation of a recent work (less than fifty years) and proves that discrete interventions can honor a project's original design intentions while transforming use and character to satisfy contemporary ideals and lifestyles. Moreover, the case is made that arboricultural and topographic renovations can yield a more fully engaged site experience that moves beyond modern architecture's limited pictorial agenda. Finally, the decision to promote 100% organic maintenance on a highly visible site in Dallas demonstrates a rare and overdue shift in local landscape practice.

Project Resources

Lead Designer: Reed Hilderbrand
Principal in Charge: Gary Hilderbrand, FASLA

Co-Principal: Douglas Reed, FASLA

Project Manager/Project Designer: John Grove, ASLA

Project Designer: Naomi Cottrell, ASLA

Architect & Interiors: Bodron+Fruit

Art Advisor: Allan Schwartzman

General Contractor: Sebastian Construction Group

Consulting Arborist: Shade Masters

Landscape Contractor: American Civil Constructors

Fountain: Dan Euser Water Architecture

Lighting Designer: Craig Roberts Associates Inc.